Afa Försäkring finansierar forskning inom arbetsmiljö med fokus på att förbättra arbetsmiljön och undersöka risk- och friskfaktorer i arbetet på kort och lång sikt.
Forskningen förväntas förebygga, komma till praktisk nytta på arbetsplatser och bidra till en bättre arbetsmiljö och färre arbetsskador.
Vill du öka dina möjligheter att få finansiering från Afa Försäkring? Då ska du komma på vårt digitala informationsmöte om vår utlysning inom arbetsmiljö onsdag 22 januari klockan 13.00-14:00. (läs mer under Ansökan)
Vi finansierar forskning inom arbetsmiljö med fokus på följande områden:
- Olycksfall
- Arbetssjukdomar
- Organisatorisk och social arbetsmiljö
- Kognitiv ergonomi
- Belastningsergonomi
- Fysisk arbetsmiljö
- Kemisk arbetsmiljö
- Digital arbetsmiljö
- Arbetsmiljöarbetets genomförande
- Arbetsanpassning
Målgrupper
Inom området arbetsmiljö är våra målgrupper arbetare och tjänstemän i privat sektor samt anställda i kommuner och regioner och kommunala företag. Statligt anställda ingår inte.
Afa Försäkring är en del av den svenska modellen. Se filmen Forskning för ett friskare arbetsliv för att lära dig mer om våra målgrupper, Afa Försäkring som forskningsfinansiär, och hur våra målgrupper hänger ihop med den svenska modellen och de kollektivavtalade försäkringarna.
Användbar statistik
Använd gärna den statistik som kommer från Afa Försäkrings skadedatabas som är ett register över de försäkringsärenden vi hanterar. I skadedatabasen kan du få värdefull kunskap om bland annat våra målgruppers arbetsskador. Genom att nyttja vår statistik kan du visa med siffror hur forskningsprojektet rör våra målgrupper. Du kan även ta del av vår interaktiva statistik. Läs mer om vår skadedatabas och statistik.
Behörighetskrav
Utlysningen riktar sig till forskare vid svenska universitet och högskolor, forskningsinstitut och universitetssjukhus. Du behöver inte vara disputerad forskare för att söka finansiering hos oss.
Vad är viktigt för Afa Försäkring?
Våra huvudsakliga bedömningskriterier är relevans för Afa Försäkrings målgrupper, projektets genomförbarhet och den praktiska nyttan. Därtill bedöms vetenskaplig kvalitet inklusive metodval, projektets originalitet, kostnadseffektivitet samt kompetens i projektgruppen.
Läs vidare här om bedömningsprocess, relevans och nytta, samt vetenskaplig kvalitet.
Ansökan
Läs vår ansökningsguide för mer information.
I filmen 5 tips - så söker du forskningsfinansiering har vi samlat 5 praktiska och viktiga tips som kan vara till hjälp när du ska skicka in din ansökan.
Vill du öka dina möjligheter att få finansiering från Afa Försäkring?
Då ska du komma på vårt digitala informationsmöte om vår utlysning inom arbetsmiljö!
Vi berättar om vem vi är som forskningsfinansiär, vilken slags forskning vi är intresserade av, vilka de vanligaste fallgroparna är och så delar vi med oss av våra bästa tips. Du får också möjlighet att ställa just dina frågor!
Du kopplar enkelt upp dig via en teamslänk och mötet spelas inte in för att underlätta för en öppen dialog.
Datum: Onsdag den 22 januari kl. 13.00 - 14.00
Gällande teamslänk för att delta på mötet.
Tidsplan
Utlysningen öppnar: 2025-01-07
Utlysningen stänger: 2025-03-05 kl. 14.00
Beslut om ansökan: meddelas i slutet av juni 2025.
Ansök här
För att kunna skicka in en ansökan skapar du ett personligt konto hos Afa Försäkring via minasidor.fou.afaforsakring.se. Både projektledare och medsökande ska skapa ett konto med hjälp av svenskt Bank-ID.
Kontakt
Ytterligare information om utlysningen lämnas av Afa Försäkrings FoU-avdelning: